Om Isabel Allende

Isabel Allende Llona er en chilensk-amerikansk romanforfatter, hvis romaner forener myter og realisme. Romanerne er delvist baseret på hendes egne erfaringer samt erfaringer fra kvinder, som har påvirket hende igennem sit liv. Hun modtog H.C. Andersen Litteraturprisen i 2012.

Isabel Allande (født i 1942) er en chilensk-amerikansk forfatter, hvis skrivestil indeholder aspekter fra den traditionelle magiske realisme. Allende er datter af en chilensk diplomat og er født i Lima, Peru.

Hendes far er fætter til Chiles tidligere præsident, Salvador Allende, som sad på posten fra 1970-1973, indtil han blev udsat for et militærkup, hvor han blev dræbt. Dette har resulteret i, at Allende er stærkt påvirket af de politiske tragedier, der fandt sted under det militære diktatur og Augusto Pinochets styre.

I 1945 forlod hendes far familien, hvorefter Allende, moderen og søskende havde en periode, hvor de flyttede til Bolivia og Beirut. Til sidst flyttede hendes mor tilbage med sine tre børn til Chile i sine forældres hjem. Hendes bedstemors interesse for spåkoner, astrologi og historierne, hun fortalte, har haft stor indvirkning på Isabel.

Imens Allende befandt sig i Caracas i 1981 fandt hun ud af at hendes 99-årige bedstefar var døende. Hun skrev et farvelbrev til ham, som hun håbede kunne holde ham i live, i det mindste hans livsmod. Brevet udviklede sig til en bog, The House of the Spirits (1982). Værket var bestemt til at uddrive genfærdet af Pinochets diktatur.

Efterfølgende har hun skrevet mere end 20 værker, der spænder over fiktion, faglitteratur, essays, erindringer og børnelitteratur. Værkerne er blevet oversat til 35 forskellige sprog og er solgt i tæt på 70 millioner eksemplarer.

Hendes fiktion er ”realistisk litteratur” rodfæstet i sin bemærkelsesværdige opdragelse og de mystiske personer og begivenheder, der har givet næring til hendes fantasi. Skrivestilen er ligeligt påvirket af en feministisk overbevisning, forpligtelser overfor social retfærdighed og de hårde politiske realiteter, der har formet hendes skæbne.

Hun portrætterer fantastiske begivenheder side om side med realistiske, historiske og nutidige omstændigheder. På den måde afsløres det magiske i en ikke magisk verden.

Som tilføjelse til hendes værker som forfatter bruger Allende også meget af sin tid på at støtte menneskerettigheder. Efter sin datter Paulas død i 1992 etablerede hun en velgørenhedsfond til datterens minde, dedikeret til at beskytte og styrke kvinder og piger i hele verden. Allende har modtaget flere internationale udmærkelser og priser over de sidste 30 år.