Om A.S. Byatt

Dame Antonia Susan Byatt (født i 1936) er en britisk forfatter og digter, kendt under navnet A.S. Byatt. Hun beskrives som en født historiefortæller med et skarpt øje for relationer i skismaet ml. det offentlige og personlige liv.

I lighed med de tidligere prismodtagere modtager Dame Antonia en bronzeskulptur, udarbejdet af den danske billedhugger Stine Ring Hansen, der forestiller ’Den Grimme Ælling’ samt et diplom ”The Beauty of the Swan” og 500.000 kroner.

Komitéens begrundelse, for at hun er den rette til at modtage prisen, er: ”Hans Christian Andersen Litteraturprisen 2018 tildeles Dame A.S. Byatt for hendes tro på eventyrets, fablens og poesiens sandhedsværdi og for hendes historiske fiktion, der på nye måder bringer Andersens værker til live”.

Byatt har skrevet flere (historiske) romaner, biografier, noveller og kritiske essays. I en stor del af hendes værker forener hun sin store viden med sine fantasifulde evner. Hendes værker spænder over en bred vifte af genrer, litteraturformer og emner. Hun formår at engagere læseren i historien om den europæiske tankegang og stiller spørgsmålstegn ved videnskab, historie og identitet.

Hans Christian Andersen Litteraturpriskomitéen bemærker især, at hendes romaner ”ofte foregår i det 19. århundrede, som også er levetiden for H.C. Andersen. Omdrejningspunktet i hendes historier er typisk familierelationer og klasseforskelle.”

Et af hendes tilbagevendende temaer er kunstens indflydelse på liv, magi og realisme samt konflikten mellem ambitioner og familie. Hendes arbejde forener ikke kun kunstnere og akademikere, men også eventyr og myter. Mange af hendes romaner, som for eksempel ”The Biographer’s Tale” og ”Possession”, udforsker det at skrive en biografi eller indsamle research.

Komitéen bag litteraturprisen udtaler: ”A.S. Byatt mestrer kunsten at skabe litterær magi igennem sin brug af forskellige genrer, hvilket gør hende til en værdig modtager af Hans Christian Andersen Litteraturprisen.” I ”Possession” (1990) introducer A.S. Byatt en karakter, som hedder Hans Andersen, en eventyrfortæller, der bruges som en vigtig inspiration til en af bogens hovedpersoner.

Hans Christian Andersen Litteraturprisen er den seneste af næsten tre dusin internationale priser og præmier, som A.S. Byatt har modtaget, herunder udnævnelserne som Commander of the British Empire (1990) og Dame of the British Empire (1999). Hun modtager Hans Christian Andersen Litteraturprisen i en alder af 82-år.

Den 29 oktober 2018 modtager Redaktør Johannes Riis fra Gyldendal
Hans Christian Andersen Literature Award 2018 på vegne af A.S. Byatt

A.S. Byatts acceptbrev

Kære Jens

Det var en stor fornøjelse at møde dig og Renate på Claridges med Sam Edenborough i fredags og høre mere om Hans Christian Litteraturprisen. Det er mig bestemt en stor ære, og jeg er meget glad for at acceptere prisen. Jeg vil tænke over, hvad jeg har tænkt mig at sige eller tale om, og jeg vil snarest vende tilbage vedrørende dette.

De bedste ønsker

Antonia (A.S. Byatt)

 

Motivation

The Hans Christian Andersen Literature Award 2018 tildeles den engelske forfatter, Dame Antonia Susan Byatt

Dame Byatt, f. 1936 er en af vor tids ypperste fortællere, der har begejstret læsere verden over med sin romaner, der ofte udspiller i 1800-tallet, på Andersens egen tidsalder, og ofte er det familiære relationer og klasseforskelle, der er i centrum af hendes fortællinger.

Byatt debuterede i 1964 med The Shadow of the Sun, en roman om en ung pige, der vokser op i skyggen af sin dominerende fader. Hun fortsatte udforskningen af familietemaet tre år senere med romanen The Game, der portrætterer forholdet mellem to søstre. Også i kvartetten The Virgin in the Garden (1978, dansk Jomfruen i haven), Still-Life (1985, dansk Stilleben), Babel Tower (1996, dansk Babelstårn) og A Whistling Woman (2002, dansk Kvinde der fløjter) er omdrejningspunktet familieforhold. Byatt har udgivet en lang række romaner, men novellen, essayet og kunsteventyret er tillige hendes genrer. En genfortælling af myten om Ragnarok. Ragnarok – the End of the Gods (2011, dansk Ragnarok – Gudernes undergang) er Byatts seneste udgivelse.

Byatt mester i brugen af genrer en særlig litterær magi, og hun er derfor en værdig og oplagt modtager af The Hans Christian Andersen Literature Award. I hovedværket Possession (1990, dansk Besættelse), optræder sågar en eventyrforfatter ved navn Hans Andersen, der er en stor inspirationskilde for en af hovedpersonerne.

Byatt fører os ofte tilbage til Andersens egen tid, hvis traditionelle karakteristika hun udfordrer, og hun udstyrer os dermed med særlige eventyrlige briller, der giver os mulighed for at blive klogere på H. C. Andersen og se nye sider af hans tid og forfatterskab.

”The Hans Christian Andersen Literature Award 2018 tildeles Dame A.S. Byatt for hendes tro på eventyrets, fablens og poesiens sandhedsværdi og for hendes historiske fiktion, der på nye måder bringer Andersens værk til live”.