Om Paulo Coelho

Paulo Coelho modtog en ærespris fra Odense kommune i 2007 og blev dermed den første modtager af en pris, der i 2010 blev til Hans Christian Andersen Litteraturprisen. Han er medlem af The Brazillian Academy of Letters og er en United Nations Messager of Peace.

Paulo Coelho de Souza (født i 1947) er en brasiliansk sangskriver og romanforfatter og har modtaget et utal af internationale priser. Han er en af de bedst sælgende og mest indflydelsesrige forfattere i verden. Han har solgt mere en 65 millioner eksemplarer på 59 sprog.

Coelho har skrevet og udgivet 30 bøger samt en samling essays. Nogle af hans bedst kendte romaner er Ved floden Piedra satte jeg mig og græd, Det femte bjerg, Veronika beslutter at dø, Djævlen og Frøken Prym, Warrior of the Light, Zahir og Elleve minutter.

Som barn drømte Coelho om at blive forfatter, men forældrene var ikke glade for ideen. Hans vej til en karriere som fuldtidsforfatter har bl.a. budt på et ophold på et psykiatrisk hospital, jurauddannelsen og en pilgrimsrejse rundt på tre kontinenter. På sin rejse har han arbejdet som skuespiller, sceneinstruktør, journalist, rockmusiksangskriver og han er blevet tortureret af en brasiliansk paramilitærgruppe i 1974.

En livsændrende åbenbaring opstod da Coelho mødte en fremmed på en cafe i Amsterdam, som overbeviste ham om at gå den traditionelle romerskkatolske pilgrimsrejse til Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien. Coelho foretog rejsen i 1986. Hovedtrækkene kan man læse om i hans mest kendte værk Alkymisten. Coelho besluttede at forfølge sin drøm om at blive forfatter.

Når Coelho beskriver sin intention som forfatter, siger han ”Jeg tror på konceptet ’anima mundi’ (verdens sjæl), hvor alle mennesker igennem dedikation til det, han gør, kan komme i kontakt med universets inspiration.”

Det er en rød tråd, der følger de fleste af hans værker ved at bruge symboler, drømme og prototyper til at fortælle simple, men universale sandheder. Hans brug af det symbolske sprog er inspireret af tilknytningen til den romerskkatolske kirke.

Hans mystiske lignelser og spirituelle refleksioner takler fundamentale spørgsmål vedrørende det menneskelige forhold og tvedelingen, der er skabt af menneskets dobbelthed. God og ond, glæde og fortvivlelse, lyst og mørkt. Et typisk Coelho plot omhandler en søgen, hvor en uerfaren helt opdager meningen med livet.

Ofte er det vildledende simple historier om selvopdagelse, som er gennemsyret af filosofiske og mystiske undertoner. Coelho skriver fra hjertet og direkte i forsøget på at røre læserens liv.