Om J.K. Rowling

J.K. Rowlings bøger begejstrer hendes målgruppe verden over – børn med hang til den fantasifulde historie. Det komplekse plot og de skarpsindige verdensfjerne budskaber appellerer dog også til voksne, som kan reflektere deres frygt og drømme fra egen barndom over i historierne. Hendes elegante brug af fantastiske og mystiske elementer forstærker mødet mellem det gode og det onde.

Joanne Rowling (født 1965), som skriver under navnet J.K. Rowling og Robert Galbraith, er en britisk roman- og manuskriptforfatter, bedst kendt for at skrive den storsælgende bogserie ”Harry Potter”.

Hendes personlige historie fra fattigdom til velstand må sige at være en succeshistorie. Rowling gik fra et liv på offentlig forsørgelse til at opnå status som multimillionær på under fem år. Den store forandring står i modsætning til hendes opvækst i det sydlige England og Wales, hvor hun som barn skrev historier, som hun ofte læste højt for sin søster. Hun voksede op omgivet af bøger og beskriver sig selv som en bogorm. Fra en tidlig alder stilede hun efter at blive forfatter.

Ideen om Harry Potter kom først til Rowling i 1990, imens hun sad i et tog, der var forsinket i timevis. De næste fem år skitserede hun seriens syv bøger ved at skrive i hånden og samle en masse noter, hvor mange af dem var skrevet ned på små stykker papir.

Efter Rowling færdiggjorde sin første bog, som hun skrev imens hun studerede til lærer, blev Harry Potter og de vises sten godkendt til udgivelse af Bloomsbury. Ikke længe efter udgivelsen i 1997 var det en bestseller, og siden har Harry Potter-serien slået et utal af rekorder.

Bøgerne er nu udgivet på 78 sprog og er solgt i mere end 450 millioner eksemplarer i hele verden. I 2007 udkom Harry Potter og dødsregalierne. Bogen blev den hurtigst sælgende bog nogensinde med 2,65 millioner solgte eksemplarer i England indenfor de første 24 timer.

En førende akademiker beskrev Rowlings Harry Potter-serie som: ”Fortællingen, der opleves af en hel generation”. Det er et kulturelt fænomen, hvor man fortryller, gyser og underholder læserne med fængslende handlinger og komplekse bihandlinger. Den lunefulde og tørre humor tiltrækker børn som voksne med den unikke kombination af venskab, eventyr og en forvirrende balance mellem godt og ondt, selvom det gode til tider fremstår tvetydigt.

Rowling har skabt ”Harry Potter-effekten”. Entusiasmen, som børn føler, når de læser Harry Potter-serien, medvirker til yderligere lyst og passion for at læse. En amerikansk undersøgelse viser, at tre ud af fire børn siger, at de har fået en større lyst til at læse andre bøger, efter de har læst Harry Potter.

I 2012 begyndte Rowling at skrive til den voksne målgruppe og har bl.a. skrevet en serie af kriminalhistorier.

Rowling har bidraget og støttet betydningsfulde fonde, som Comic Relief, One Parent Families, Multiple Sclerosis Society of Great Britain og Lumos, og i år 2000 blev hun udnævnt som Dame of the British Empire.