Om Haruki Murakami

Ifølge Haruki Murakami lærte han at skrive romaner ved at lytte til musik. Han refererer konstant til kvaliteterne ved rytmer, melodier, harmonier og den frie improvisation. Hans romaner er finurlige, surrealistiske, overnaturlige, melankolske og fatalistiske. De blander myter og moderne, magisk realisme med traditionelle japanske eventyr. Han modtog H.C. Andersen Litteraturprisen i 2016.

Haruki Murakami (født 1949) er en japansk forfatter. Begge hans forældre underviste i japansk litteratur. Igennem hele sin opvækst har Murakami ladet sig påvirke af den vestlige kultur, særligt amerikansk og russisk musik og litteratur.

Han voksede op med at læse værker af europæiske og amerikanske forfattere, herunder Franz Kafka, Gustave Flaubert, Charles Dickens, Kurt Vonnegut, Fjodor Dostoyevsky, Richard Brautigan og Jan Kerouac. Den vestlige påvirkning har gjort, at Murakami adskiller sig fra de fleste andre japanske forfattere. Hans fiktion har modtaget hård kritik af Japans litterære kredse, der ser på hans popularitet og særligt de mange referencer til den vestlige kultur med mistænksomhed.

Udover hans originale litterære værker har han oversat bøger fra engelsk til japansk af forfattere som Raymond Carver til J.D. Salinger.

Hans første job var i en pladeforretning ligesom Toru Watanabe forfatteren af Norwegian Wood. Senere åbnede Murakami en kaffeshop og en jazzbar, som han forvaltede med sin kone fra 1974-1981. Som 29-årig, imens han sad som tilskuer til en baseballkamp på Jingu Stadium, fik han en åbenbaring om, at han skulle skrive en roman.

Han skrev fire romaner før ’Norwegian Wood’ hjalp den nærmest ukendte Murakami ind i rampelyset i 1987.

Hans bøger og historier har været bestsellers både i Japan og på internationalt plan. Ni romaner, fire novellesamlinger og to faglitterære værker er tilgængelige på engelsk. Hans værker er oversat til 50 sprog og har solgt millioner af eksemplarer, omend det præcise antal ikke er offentliggjort.

Han har modtaget flere priser i Japan og internationalt, som fx the World Fantasy Award (2006), the Frank O’Conner International Short Story Award (2006), the Franz Kafka Prize (2006) og the Jerusalem Prize (2009).

Haruki Murakamis acceptbrev

Det er mig en stor glæde at modtage Hans Christian Andersen Litteraturprisen. Selv i Japan har Hans Christian Andersen i over et århundrede været en vigtig forfatter, der er blevet læst af mange og haft stor indflydelse på børns opvækst. Alene hans navn fremtvinger en følelse af intimitet.

Det er en stor ære at modtage en pris, der er opkaldt efter en så berømt forfatter. Jeg er også meget taknemmelig for alle mine danske læsere for trofast at læse mine romaner igennem så mange år.

Mange tak.

Haruki Murakami

April 2016