Haruki Murakami

Pressemeddelelse, november 2015

The Hans Christian Andersen Literature Award 2016 går til Haruki Murakami

 

Tidligere er den prestigefyldte litteraturpris gået til Salman Rushdie, Isabel Allende, J.K. Rowling og Paulo Coelho. Denne gang går The Hans Christian Andersen Literature Award til den japanske forfatter Haruki Murakami. Foruden æren modtager Murakami en bronzeskulptur udført af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kr. og diplomet The Beauty of the Swan. Prisen overrækkes ved en ceremoni i Odense til næste år.

Komitéen bag The Hans Christian Andersen Literature Award har bestemt, at den næste vinder af den prestigefyldte pris skal være den japanske Haruki Murakami.

Haruki Murakamis fabulerende prosa har et globalt udsyn og en fortælleglæde, der finder paralleller i H. C. Andersens forfatterskab. Murakamis evne til dristigt at blande klassisk fortællekunst, popkultur, japansk tradition, drømmende realisme og filosofisk diskussion løfter arven fra Andersens fortællekunst.

Udfordrer læserens forestillinger om køn og identitet
Murakami udfordrer, i lighed med H. C. Andersen, læserens vante forestillinger om køn og identitet, og han skaber et spraglet galleri af såvel fantastisk som realistisk tegnede romanpersoner. Murakamis fortællinger balancerer derved smukt mellem humor, livsglæde og melankoli.

Hans værker ejer en spænding og eventyrlighed, der har begejstret læsere i hele verden. I lighed med Andersen har han et solidt nationalt udgangspunkt, men har samtidig et vidt udblik og evne til at lade sig inspirere af forskellige landes kulturtraditioner og fortællekunst.

Slog igennem for tyve år siden
Haruki Murakami blev født i 1949. Han har udgivet mere end 10 romaner, flere novellesamlinger og en række essaysamlinger. Hans værker er oversat til ca. 40 sprog. Blandt hans mest kendte romaner er Norwegian Wood (1987), der er en af hans mest populære bøger, og Trækopfuglens krønike (1995), der blev hans internationale gennembrud.

Kærlighedstematik, trekantsdramatik, detektiviske intriger og hemmelige historier, der banker på i personernes liv, er gennemgående i forfatterskabet. Murakami fortæller både om ungdomskærlighed, skygger fra fortiden, unge i opbrud og karakterer, der krydser grænser mellem køn og mellem livsformer. Alt er skildret med en sproglig elegance, en filosofisk indsigt og en fabuleringsevne, der står lysende klart, og som minder om H. C. Andersens univers.

Foruden æren modtager Murakami en bronzeskulptur udført af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kr. og diplomet The Beauty of the Swan.

Prisen overrækkes ved en ceremoni i Odense til næste år. Her vil Murakami holde en gæsteforelæsning, og der vil desuden blive uropført et nyt stykke musik særligt komponeret til Murakami og lejligheden.

Samarbejde med Syddansk Universitet
Komitéen bag litteraturprisen består af:

  • Jens Olesen, Generalkonsul, São Paulo, Brasilien (formand)
  • Anne-Marie Mai, professor i litteratur, SDU, Odense (Næstformand)
  • Kirsten Swift, indehaver af Sostrup Slot
  • Eva Fatum, sekretær
  • Benny Nybo, redaktør og fotograf, Odense

Komitéen samarbejder med SDU, Syddansk Universitet, der qua litteraturfakultetets Advisory Board indstiller egnede forfattere til Litteraturprisen.

En hyldest til forfattere i svanehøjde med H.C. Andersen
Formålet med prisen er at hylde H. C. Andersens indflydelse på forfattere i hele verden ved at udvælge prismodtagere, hvis forfatterskab kan knyttes til H. C. Andersens navn og livsværk – eksempelvis gennem genremæssige ligheder eller fortællekunstneriske kvaliteter. De valgte forfattere skal, som det er blevet udtrykt, være i svanehøjde med H.C. Andersen.

Prisen blev første gang uddelt i 2007. Dengang havde den endnu ikke sit navn, men var en særlig ærespris, der blev overrakt til den brasilianske forfatter Paulo Coelho.

Det førte til den officielle etablering af The Hans Christian Andersen Literature Award, som første gang blev overrakt under dette navn til J.K. Rowling i 2010. Siden da er prisen blevet uddelt hvert andet år – i 2012 til Isabel Allende og i 2014 til Sir Salman Rushdie.

Læs mere om prisen og de tidligere vindere på www.andersen-award.com.

Med venlig hilsen
Have Kommunikation

For yderligere information, kontakt venligst:
Kristina Sindberg // kristina@have.dk // 24 86 01 84